Eerste hulp bij het bestellen van een zelf ontworpen kaart

Eerste hulp bij het bestellen van een zelf ontworpen kaart

Bij MyCards.nl is het mogelijk om volledif een kaart zelf te ontwerpen of een elders zelf ontworpen kaart te uploaden en te bestellen. Of het nou voor bijvoorbeeld een geboortekaartje, trouwkaart, uitnodiging of kerstkaart is maakt dan natuurlijk niet uit!

Minimale eisen:

 1. 1. Je kunt kiezen uit één van de volgende standaard formaten:
  • - Vierkant - 500x500 pt
  • - Rechthoekig - 750x510 pt
  • - Panormama/langwerpig - 283,4x595,2 pt
  • - Belgsich vierkant - 500x430 pt (dit formaat is altijd 13,5x12cm)
 2. 2. Bij elk ontwerp dien je rekening te houden met een afloop en een veligheidsmarge. De afloop en veiligheidsmarge zijn de gedeeltes van het ontwerp die we gebruiken om in te snijden. De afloop is 10pt rondom en is al verwerkt in de formaten zoals hierboven vermeld. Bij een vierkant formaat dient het ontwerp 500x500pt te zijn met een afloop van 10pt rondom. In onze Online-kaartenmaker is de vierkante kaart dan dus 480x480 pt met een afloop van 10pt rondom. Let op! Bij ontwerpen met een kader om de buitenzijden van de kaart loop je bij het snijden van de kaarten het risico op een aantal mm. verschil per zijde! Zorg er voor dat alles wat je per sé op de gesneden kaart terug wil zien, binnen de veiligheidsmarge blijft!
 3. 3. Als kleurprofiel moet je voor alle ontwerpen altijd gebruik maken van sRGB (geen RGB).
 4. 4. Bestandstypes die je kunt gebruiken zijn:
  • - JPG
  • - PNG
  • - SVG (voor foliedruk) (let op: alleen Illustrator SVG met een zwarte kleur)
 5. 5. Wij adviseren een resolutie van minimaal 300 dpi

 

Simpel stappenplan om eigen ontwerp te uploaden:

 1. 1. Klik op Zelf ontwerpen op de homepage
 2. 2. Maak een keuze voor het type kaart
 3. 3. Verwijder de tekst met de beschikbare formaten. Klik hiervoor 1x op de tekst en vervolgens op het rode kruisje rechtsboven van het tekstvak
 4. 4. Klik in het opmaakmenu achtereenvolgend op “Afbeelding”, “Upload een eigen afbeelding” en “Kies bestand”. Navigeer naar de locatie van jouw ontwerp op je computer, telefoon of tablet
 5. 5. Klik op “Uploaden”. Je ontwerp verschijnt op de kaart
 6. 6. Klik op het toegevoegde ontwerp en vervolgens op 'uitvullen' in het opmaakmenu. De volledige pagina van de kaart wordt gevuld. Eventuele extra afbeeldingen kun je op dezelfde manier uploaden
 7. 7. Herhaal bovenstaande stappen voor de andere pagina's van de kaart
 8. 8. Onder “Versieringen” in het opmaakmenu kun je clip-arts uit onze clip-arts bibliotheek toevoegen
 9. 9. Onder “Tekst” in het opmaakmenu kun je tekst toevoegen op je kaart, wanneer dit niet al in jouw eigen ontwerp is opgenomen
 10. 10. Onder “Ontwerp opslaan” in het opmaakmenu kun je je ontwerp opslaan. Als je nog geen account hebt aangemaakt kan dit dan ook nog. Je ontwerp zal tijdens het aanmaken van een account bewaard blijven.
 11. 11. Als je de kaart direct wil bestellen klik je op 'Voorbeeld bekijken", vervolgens “Ja, deze wil ik”  en volg je de volgende stappen.

 

Tip: lees ook onze 'Tips & Trucs'

 

Wat is snijmarge / veiligheidsmarge?

Wanneer je kaarten laat drukken, worden deze meerdere keren op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken worden de kaarten op het juiste formaat gesneden en (als het ontwerp goed is aangemaakt) zonder witte randen geleverd. Om deze witranden te voorkomen en te zorgen dat er geen delen van je ontwerp wegvallen moet je rekening houden met de veiligheidmarge / snijmarge. Dit betekent dat je ontwerp aan alle zijden iets groter moet zijn dan het gekozen formaat.

Als je een afbeelding of gehele achtergrond upload die je tot de rand wilt hebben dan moet deze over de veiligheidsmarge geplaatst worden. Maar je moet ook zorgen dat je afbeeldingen en tekst niet te dicht op de veiligeheidsmarge zet, want dan zou er iets afgesneden kunnen worden.

Tip: Werk je met kaders in je opmaak die dicht op de veiligheidsmarge staan? Houd er dan rekening mee dat er altijd een kleine afwijking in de afwerking kan zitten tot 4 mm. Een kader accentueert dat.

Bij het snijden kunnen we iets verder naar links / rechts of boven / beneden snijden, waardoor het kan zijn dat je ontwerp niet helemaal uitgelijnd is zoals je het opgemaakt hebt. We hanteren hierin een marge van maximaal 4 mm.

Kleuren / proefdrukken kunnen iets afwijken van een eindbestelling

Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen licht van elkaar verschillen. Zo kunnen kleuren worden beïnvloed door bijvoorbeeld luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur en kanbij het snijden de snijmarge anders verschillend uitvallen. Kaarten op verschillende momenten bestellen (en uiteraard op ander papier) kan een kleurverschil geven. Hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Vind je het verschil te groot? Maak een foto en mail het naar ons, samen met je ordernummer. Dan komen we er snel bij je op terug.