Tips en Tricks kaart maken | MyCards

Tips en Tricks voor het maken van je eigen kaart

Op deze pagina vind je tips en tricks voor het ontwerpen van een persoonlijke kaart in onze online kaartenmaker.

Extra informatie: Foliedruk  | Houten kaarten

Tip 1: Teksten plaatsen op je kaart

Plaats het tekstvak nooit te dicht op de kant van de kaart. Laat altijd voldoende ruimte over aan alle kanten. Als je de tekstvakken gebruikt die we als voorbeeld op de kaart hebben staan, dan zit je altijd goed.

Maak de tekst niet te klein zodat iedereen het kan lezen. Extra belangrijk is dit bij kaarten met foliedruk. Omdat foliedruk kan 'vloeien' kunnen dunne lijnen in elkaar overlopen.

Als je een nieuw tekstvak toevoegd op de kaart dan kan je deze met behulp van pijltje verplaatsen en groter maken zodat er voldoende ruimte is voor de gewenste tekst.

Wil je zeker weten of het goed is? Dan kan je altijd een proefdruk opvragen.

Tip 2: Eigen foto gebruiken

Als je een foto hebt geselecteerd op je eigen computer, dan moet je het bestand daarna nog wel "uploaden" om het in je kaart te gebruiken.
Twijfel je aan de kwaliteit van de foto? Stuur deze dan door naar klantenservice@mycards.nl en vraag of we de foto voor je kunnen controleren. 

Tip 3: Veiligheidsmarge / snijmarge

Om te voorkomen dat we bij het snijden van de geprinte kaartjes in wit onbedrukt papier snijden, hebben we bij alle kaartjes een veiligheidsmarge opgenomen.
Deze veiligheidsmarge wordt in onze Online Kaartentool aangegeven met een stippellijn om alle buitenzijde van de kaart. Alles wat binnen het vak van de stippellijnen valt, zal zeker te zien zijn na het snijden van de kaartjes. Alles wat buiten deze stippellijnen valt, kan weggesneden worden en dit kan bij elke bestelling anders zijn.

Vanwege het snijden van een kaart kan het zijn dat de uitlijning op het definitieve ontwerp anders is dan opgemaakt, we hanteren een marge van maximaal 4 mm.

Houdt hier dus rekening mee bij het ontwerpen van je kaartjes.

Tip 4: De lezer is niet blind

Veel teksten worden met een te grote lettergrootte gedrukt. Dit vult de kaart wel, maar de lezer is niet blind. Laat je niet verleiden tot een te groot lettertype. Daarom altijd een proefdruk aanvragen. Zeker bij een groot formaat kaart zijn de verhoudingen anders!

Tip 5: Gebruik verschillende lettertypes

Het is mooi om twee of meer verschillende lettertypes te gebruiken. Dit geeft een speels effect. Combineer bijvoorbeeld een sierlijke letter met een strakke letter.

Tip 6: Let er goed op dat je volledige tekst of letter binnen het tekstvak past

Het wil nog wel eens voorkomen met krulletters dat niet de totale letter binnen het tekstvak past. Kijk goed of alles past. Maak het tekstvak groter met de blauwe pijl.

Tip 7: Kaarten met eigen achtergrondfoto, voorbeeldfoto vervangen door eigen foto

Kies je kaart en ga naar de editor. Klik op de voorbeeldfoto in de kaart, kies vervolgens rechts in het opmaakmenu onder het kopje afbeelding bewerken bij het onderdeel plaatsing, voor het naar de voorgrond brengen van de foto. Nu kun je de voorbeeldfoto verwijderen. Upload vervolgens je eigen afbeelding onder het kopje afbeeldingen en versieringen. Plaats deze op de gewenste plek op de kaart en kies vervolgens in het opmaakmenu onder het kopje afbeelding bewerken voor het naar de achtergrond brengen van de foto of afbeelding.

Mocht de voorbeeldfoto de kaart volledig opvullen, schuif dan de foto een cm naar linksonder, zodat het kruisje verschijnt en je de foto kunt verwijderen.

Tip 8: Op zoek naar een goede tekst?

Ben jij op zoek naar een mooie tekst voor op het geboortekaartje of de trouwkaart? Het schrijven van een leuke, hippe of lieve tekst is niet heel makkelijk. Bezoek onze voorbeeldteksten pagina's voor inspiratie.

Tip 9: Pas op met het gebruik van kaders

Het gebruik van een kader / rand op een kaart geeft een erg leuk effect, maar met een kader is het mogelijk dat er door het snijden van de kaarten rondom verschillen ontstaan in de dikte van het kader.

Dit omdat de kaarten rondom voorzien moeten zijn van afloop of ‘bleed’ . Dit is in feite een ‘rand’ rondom de kaart. Deze worden namelijk op grote(re) drukvellen gedrukt of geprint en worden daarna schoon gesneden tot het gewenste formaat. Omdat er bij het schoon snijden rekening moet worden gehouden met een (fout)marge en de dikte van het snijmes waarmee wordt gesneden, wordt een extra marge aan het document toegevoegd van 3 tot 6 mm. Het kan dus zijn dat er enkele mm's naar links / rechts / boven / beneden gesneden wordt waardoor er verschillen ontstaan.

We kunnen dit helaas niet voorkomen vandaar onderstaande tips::
- gebruik bij langwerpige / kleine kaarten geen kaders in het ontwerp
- vermijd heel dunne kaders
- vermijd het gebruik van een witte of lichte achtergrond met een (dun) gekleurd kader

Wil je wel kaders gebruiken? Gebruik in je ontwerp dan:
- dikkere kaders: bv. in fotolijst stijl
- kaders met een onregelmatig ontwerp: rafelrand, verfkwast effect 

 

In verband met het snijden kunnen we iets verder naar links / rechts of boven / beneden snijden, waardoor het kan zijn dat je ontwerp niet helemaal uitgelijnd is zoals je het opgemaakt hebt. We hanteren hierin een marge van maximaal 4 mm.

Tip 10: De gewenste kleur

Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen licht van elkaar verschillen. Een kleur kan snel beinvloed worden door luchtvochtigheid en of de staat van de machine. Bestelde kaarten op verschillende momenten (en uiteraard op ander papier) kan een kleurverschil geven. Dit kunnen we helaas niet voorkomen en hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Vind je het verschil te groot? Maak een foto en mail het naar ons, samen met je ordernummer. Dan komen we er snel bij je op terug.

Tip 11: Papiersoorten

Elke papiersoort heeft zijn eigen eigenschap wat invloed zal hebben op bijvoorbeeld de kleur van je kaart. Bekijk de eigenschappen op onze papiersoorten pagina.