Tips voor het maken van je geboortekaartje

MyCards.nl helpt je graag om te zorgen dat het geboortekaartje van je kindje helemaal perfect is. Daarom hebben we enkele zaken voor je op een rijtje gezet.

Lees het rustig door en doe je voordeel ermee. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

10 tips van MyCards.nl voor het bestellen van de geboortekaartjes

Het kiezen van het geboortjekaartje en alles eromheen is kan best een aardig klus zijn. Welke stijl moet het kaartje zijn, welke papiersoort wil je hebben, welke tekst vind je mooi, hoe ga je ze verzenden?

Met deze 10 handige tips helpen we je op weg om het perfecte geboortekaartje te bestellen.

  1. 1. Begin op tijd:

    Als je zwanger bent dan heb je genoeg dingen om over na te denken, zo ook over het geboortekaartje. Begin op tijd  met het oriënteren om erachter te komen wat je wel of niet mooi vindt, daarnaast heb je dan de tijd om proefdrukken te bestellen om de kaartjes thuis in het echt te beoordelen en een keuze te maken. Het is niet gek om al in de 3e maand van je zwangerschap hiermee te beginnen.
    Heb je nog geen keuze gemaakt? Bekijk al onze soorten en stijlen geboortekaartjes
     
  2. 2. Maak een account aan: 

    In je account kun je eenvoudig al je favoriete kaartjes opslaan waarna het eenvoudiger is om een keuze te maken welk kaartje het moet worden.
    Als je een kaartje aanpast kun je deze opslaan en vanaf elk apparaat met internettoegang op een ander moment weer verder bewerken.
     
  3. 3. Ontwerp je geboortekaartje en maak deze persoonlijk:

    Je kunt het geboortekaartje extra persoonlijk maken door je eigen teksten, lettertypes en kleuren te kiezen. Een eigen foto maakt het natuurlijk extra persoonlijk.
     
  4. 4. Bestel een echte proefdruk van het geboortekaartje:

    Je kunt een echte proefdruk (of meerdere) van je geboortekaartje bestellen in het formaat en papiersoort naar keuze. Zo kun je het kaartje thuis in het echt beoordelen of deze tot zover helemaal naar wens is. Bij je bestelling van je proefdruk ontvang je tevens een setje met de verschillende papiersoorten voor je kaart en de mogelijke kleuren voor de envelop
     
  5. 5. Bestel de enveloppen al vooraf:

    Als je er zeker van bent welk formaat geboortekaartje en welke kleur envelop je nodig hebt kun je deze enveloppen vooraf bestellen. Zo kun je tijdens je zwangerschapsverlof de enveloppen al schrijven en houd je straks extra tijd over om met je kindje te knuffelen.
     
  6. 6. Bestel sluitzegels:

    Wil je nog meer tijd overhouden en je geboortekaartje helemaal af maken? Kies dan één van onze sluitzegels. Extra leuk en dat scheelt een hoop enveloppen likken!
     
  7. 7. Maak een adressenlijst of een adresboek aan als je kiest voor direct verzenden:

    Maak een lijst met adressen aan wie je het geboortekaartje wilt sturen. Denk aan de directe familie, vrienden, kennissen, collega’s, de sportvereniging, de verloskundigenpraktijk en ook aan de buren in de straat.
    Wil je de kaartjes niet zelf verzenden, dan kunnen wij dat voor je doen. Wij steken de geboortekaart in de envelop (naar keuze), printen en plakken een adreslabel, plakken een geboorte-postzegel en bieden het aan bij de PostNL. Lees hier meer over deze dienst.
    Uiteraard hebben wij dan wel de adressen nodig, deze kun je avast invullen of uploaden in je online adresboek op MyCards.nl
  8. 8. Bestel je geboortekaartjes op tijd:

    Uiteraard wil je iedereen zo snel mogelijk het geboortekaartje van je kindje laten zien. Bestel je geboortekaartjes daarom zo snel mogelijk na de geboorte.
    Bij bestelling op werkdagen of zondag voor 18 uur als pakketpost zal je de kaartjes de volgende dag thuis ontvangen. Een uitzondering hierop zijn onze specials en kaartje met foliedruk, dat duurt een dag langer. 
     
  9. 9. Bestel direct het juiste aantal kaartjes:

    Bestel direct het juiste aantal geboortekaartjes en liever iets meer dan je verwacht nodig te hebben. Je zal zeker niet de eerste zijn die later ontdekt dat je iemand bent vergeten een kaartje te sturen. Daarnaast komt een extra kaartje voor in een plakboek altijd van pas. Bijbestellen kan altijd, dit vanaf 10 kaartjes (20 voor specials en foliedruk).
     
  10. 10. Verzend de kaartjes op het juiste moment:

    Volgens de etiquette moet je het geboortekaartje op de tweede dag na de bevalling versturen. Maar laat je niet gek maken en probeer er niet gestrest over te raken, mensen worden niet boos als ze het geboortekaartje wat later in de brievenbus ontvangen. Als je niet meteen de kraamvisite op bezoek wilt hebben, wacht dan juist een paar dagen met het versturen of vermeld duidelijk op het kaartje wat je wensen zijn.
    Let op: als je de kaartjes met de brievenbuspost verzend, deze zal er tot 3 dagen over doen (70% 1e dag), maar zal niet bezorgd worden op zondag of maandag.

 

Bekijk onze mooie geboortekaartjes

 

10 tips voor het ontwerpen van je geboortekaartje

Het ontwerpen van het geboortjekaartje kan best veel vragen opleveren. Welke lettertypes en kleuren ga je gebruiken, waar moet de kwaliteit aan voldoen en welke papiersoort ga je kiezen.

Met deze 10 handige tips helpen we je op weg om het perfecte geboortekaartje te ontwerpen.

  1. 1. Teksten plaatsen op je geboortekaart

Zorg ervoor dat je alle benodigde teksten op het geboortekaartje zet.

Plaats de tekst nooit te dicht op de kant van de kaart. Als je de tekstvakken gebruikt die we als voorbeeld op de kaart hebben staan, dan zit je altijd goed. Anders is er namelijk een risico dat er één of meerdere letters van het kaartje worden afgesneden. Als je een nieuw tekstvak toevoegd op de kaart dan kan je deze met behulp van pijltje verplaatsen en groter maken zodat er voldoende ruimte is voor de gewenste tekst.

  1. 2. Eigen foto gebruiken

Als je een foto hebt uitgekozen die je wilt gebruiken, dan kun je deze in de online kaartenmaker 'uploaden' om in het geboortekaartje te gebruiken.
Twijfel je aan de kwaliteit van de foto? Stuur deze dan door naar klantenservice@mycards.nl en vraag of we de foto voor je kunnen controleren. 

  1. 3: Veiligheidsmarge / snijmarge

Om te voorkomen dat we bij het snijden van de geprinte geboortekaartjes in wit onbedrukt papier snijden, hebben we bij alle kaartjes een veiligheidsmarge opgenomen.
Deze veiligheidsmarge wordt in onze 'Online Kaartenmaker' aangegeven met een stippellijn om alle buitenzijde van de kaart. Alles wat binnen het vak van de stippellijnen valt, zal zeker te zien zijn na het snijden van de kaartjes. Alles wat buiten deze stippellijnen valt, kan weggesneden worden en dit kan bij elke bestelling anders zijn.

Vanwege het snijden van een kaart kan het zijn dat de uitlijning op het definitieve ontwerp anders is dan opgemaakt, we hanteren een marge van maximaal 4 mm. Houdt hier dus rekening mee bij het ontwerpen van je kaartjes.

  1. 4: De lezer is niet blind

Veel teksten worden met een te groot lettergrootte gedrukt. Dit vult de kaart wel, maar de lezer is niet blind. Laat je niet verleiden tot een te groot lettertype.
Bij het kiezen van een grotere of kleinere kaart zijn de verhoudingen anders. Dus twijfel je over het formaat kaartjes, vraag voor de zekerheid meerdere proefdrukken aan.

Maak de teksten ook niet te klein, met dunne lettertype in combinatie met foliedruk kan het zijn dat de lijntjes te klein zijn om de folie gedrukt te krijgen.

  1. 5: Gebruik verschillende lettertypes

Het is mooi om twee of meer verschillende lettertypes te gebruiken. Dit geeft een speels effect. Combineer bijvoorbeeld een sierlijke letter met een strakke letter.

  1. 6: Op zoek naar een goede tekst?

Ben jij op zoek naar een mooie tekst voor op het geboortekaartje? Het schrijven van een leuke, hippe of lieve tekst is niet heel makkelijk. Bezoek onze voorbeeldteksten pagina voor inspiratie; voorbeeldteksten geboortekaartjes

  1. 7: Pas op met het gebruik van kaders

Het gebruik van een kader / rand op een kaart geeft een erg leuk effect, maar met een kader is het mogelijk dat er door het snijden van de kaarten rondom verschillen ontstaan in de dikte van het kader.

Dit omdat de kaarten rondom voorzien moeten zijn van afloop of ‘bleed’ . Dit is in feite een ‘rand’ rondom de kaart. Deze worden namelijk op grote(re) drukvellen gedrukt of geprint en worden daarna schoon gesneden tot het gewenste formaat. Omdat er bij het schoon snijden rekening moet worden gehouden met een (fout)marge en de dikte van het snijmes waarmee wordt gesneden, wordt een extra marge aan het document toegevoegd van 3 tot 6 mm. Het kan dus zijn dat er enkele mm's naar links / rechts / boven / beneden gesneden wordt waardoor er verschillen ontstaan.

We kunnen dit helaas niet voorkomen vandaar onderstaande tips::
- gebruik bij langwerpige / kleine kaarten geen kaders in het ontwerp
- vermijd heel dunne kaders
- vermijd het gebruik van een witte of lichte achtergrond met een (dun) gekleurd kader

Wil je wel kaders gebruiken? Gebruik in je ontwerp dan:
- dikkere kaders: bv. in fotolijst stijl
- kaders met een onregelmatig ontwerp: rafelrand, verfkwast effect 

In verband met het snijden kunnen we iets verder naar links / rechts of boven / beneden snijden, waardoor het kan zijn dat je ontwerp niet helemaal uitgelijnd is zoals je het opgemaakt hebt. We hanteren hierin een marge van maximaal 4 mm.

  1. 8: De gewenste kleur

Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen een beetje van elkaar verschillen. Een kleur kan beïnvloed worden door onder andere de luchtvochtigheid, de staat van de printmachine of een ander vel papier. Bestelde kaarten op verschillende momenten (en uiteraard op ander papier) kan een kleurverschil geven. Dit kunnen we helaas niet voorkomen en hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Overweeg je naar aanleiding van een proefdruk een andere papiersoort, bestel dan voor de zekerheid nog een proefdruk. Zo weet je zeker dat het kaartje straks is zoals verwacht.

  1. 9: Papiersoorten

Elke papiersoort heeft zijn eigen eigenschap wat invloed zal hebben op bijvoorbeeld de kleur van je kaart. Bekijk de eigenschappen op onze papiersoorten pagina.

  1. 10: Zijn er broer(s) en/of zus(sen)?

Als er oudere broer(s) of zus(sen) in jullie gezin zijn, is het erg leuk om deze te betrekken bij het geboortekaartje. Je kunt een kaartje kiezen waarin deze kinderen verwerkt zijn met een silhouet, tekening of een foto. Het is sowieso een goed idee om hun namen te noemen samen met die van jullie. Tip: bekijk onze collectie 2de kindje, 3de kindje en 4de kindje.

 

 

10 punten checklist geboortekaartjes teksten 

Welke tekst moet er allemaal op het geboortekaartje komen te staan? Bekijk onze 10 punten checklist, zodat je zeker weet dat alle informartie op het kaartje vermeld wordt.


Minimale teksten voor op het geboortekaartje:

  1. 1. Namen:

    Het is goed om na te denken of je alleen de voornaam / roepnaam van je kindje vermeld en eventuele vervolg namen. Ook kun je erover nadenken of je de achternaam van je kindje op het geboortekaartje zet. Let uiteraard goed op de juiste spelling van de naam.
     
  2. 2. Geslacht:

    Aan de meeste geboortekaartjes is al te zien of het om een jongen of meisje gaat. Als jullie een neutrale kaart hebben met een unisex naam, dan is het wellicht handig om het geslacht ook te vermelden. Dit is eenvoudig te doen door een leuke aankondiging zoals ' Wij zijn blij met de geboorte van onze zoon!'
     
  3. 3. Geboortedatum:

    Uiteraard mag een geboortedatum niet ontbreken op het geboortekaartje.
    Denk erover na hoe je de geboortedatum op het geboortekaartje zet? Ga je voor ‘2 juni 2022’? Of ‘02-06-2022’? Of, wat ook weleens voorbijkomt: ‘twee juni tweeduizendtweenetwintig’. 
     
  4. 4. De ouders:

    Vermeld de namen van de ouder(s) en eventuele broer(s) en/of zus(sen).
     
  5. 5. Contactgegevens:

    Mensen willen jullie dolgraag een felicitatie kaartje sturen: vermeld dus ook je adres, maar vergeet ook niet je telefoonnummer – en eventueel je e-mailadres op de geboortekaart.


Optionele teksten voor op het geboortekaartje:
 

  1. 6. Geboorte gegevens

    Hierbij kun je denken aan het gewicht, de lengte en het tijdstip van de geboorte.
    Dit hoef je niet te vermelden maar mag wel, je kun dit ook met mooie symbolen van een weegschaal, meetlint en klok op het geboortekaartje plaatsen.
     
  2. 7. Bezoek / rusttijden

    Met een korte tekstregel kun je vermelden wanneer bezoek wel of niet welkom is. Zo kun je even wat rusttijd voor jezelf en de baby reserveren.
    Bijvoorbeeld: 'Mama en Lucas rusten van 11.00 tot 13.00 uur’ en vanaf 21 uur'.
     
  3. 8. Een leuke tekst / gedicht

    Plaats een mooie tekst / songtekst of gedicht op het kaartje wat bij jullie past. Voor inspiratie kijk je hier: voorbeeldteksten geboortekaartjes
     
  4. 9. Cadeautip(s)

    Hebben jullie een cadeaulijst? Vermeld dit dan gerust om te voorkomen dat je allemaal dingen krijgt die jullie al hebben. Een optie kan zijn om te vragen naar cadeaubonnen van een bepaalde winkel of vermeld een envelopje op de kaart. Heb je echt specifieke wensen, verwijs dan naar een website waar je een lijstje samen kunt stellen en deel de url.
     
  5. 10. Peter en Meter

    Hebben jullie een peter / peetoom en meter / peettante gekozen? Die kun je op het kaartje vermelden bij de extra informatie (bezoektijden, cadeautip etc). 

 

 

10 meest gemaakte foutjes bij het bestellen van geboortekaartjes

Oeps...een foutje op het geboortekaartje. Uiteraard hopen we dat dit niet zal gebeuren. Mocht het gebeuren, dan 1 troost, je bent niet de enige. We hebben de meest gemaakte foutjes opgesomd, neem ze goed door en voorkom dat dit bij jou zal gebeuren.

  1. 1. Verkeerde geboortedatum (uitgerekende datum)

    Eén van de meeste voorkomende fouten op het geboortekaartjes is het vermelden van de verkeerde geboortedatum. 
    Bij het ontwerpen plaatst bijna iedereen de uitgerekende datum, dit kan natuurlijk ook de daadwerkelijke geboortedatum zijn, maar in het geval dat dit niet klopt moet je niet vergeten de geboortedatum aan te passen.
     
  2. 2. Geen geboortedatum

    Soms kiest men ervoor om nog geen geboortedatum op de proefdruk te vermelden. Als de baby dan is geboren ben je zo in de wolken en ook met andere dingen bezig dat je dan niet moet vergeten om de uiteindelijke geboortedatum wel op het kaartje te zetten.
     
  3. 3. Gewicht in kg

    Gram of kg, qua aantal letters ligt het dicht bij elkaar maar qua gewicht scheelt het veel. Let hier dus op als je het gewicht van je kindje op het geboortekaartje gaat plaatsen.
     
  4. 4. Spelfouten

    Een spelfout zit net als een ongeluk in een klein hoekje, je kunt het kaartje altijd door laten lezen door een bekende, immers zien 2 meer dan 1.
    jouw / jou: ik houd van jouw
    houd / hou: Ik hou van jou
    Tip: Je kunt er bij MyCards voor kiezen om je kaartje te laten controleren op opmaak en spelfouten.
     
  5. 5. Verkeerde formaat envelop besteld

    Een rechthoekige envelop voor een vierkante kaart, dat gaat niet passen. Gelukkig kunnen we deze kosteloos voor je omruilen.
    Het is wel erg vervelend als je de enveloppen al hebt beschreven en de geboortezegels hebt geplakt... Bestel en schrijf je enveloppen pas als je zeker bent over het formaat van je geboortekaartje.
     
  6. 6. Vergeten broer(s) en/of zus(sen) te vermelden

    Broertjes en zusjes horen ook bij het gezin, vergeet ze niet te vermelden bij de afzenders op het geboortekaartje.
     
  7. 7. Standaard tekst laten staan

    Op de meeste geboortekaartjes staan voorbeeldteksten, fictieve namen en adressen. Dit kan op elke pagina. Vergeet niet om deze aan te passen bij je definitieve bestelling en kijk ook op de achterkant van het kaartje.
     
  8. 8. Te lage kwaliteit foto gebruikt

    Een te lage kwaliteit foto kan ervoor zorgen dat deze erg pixelig zal worden. Ons advies, gebruik een foto met een minimale grootte van 1 MB (tot 4 MB) (300 dpi). Zorg dat het bestand ook niet te groot is, dan zal het bestand veel gecrompimeerd moeten worden wat de kwaliteit niet ten goede zal komen.
    Pas op met een (donkere) foto met schaduw. Vanwege papiereigenschappen kan het zijn dat de foto nog donkerder uitkomt.
     
  9. 9. Hoofdlettergebruik

    Denk eraan dat de volgende zaken altijd met een hoofletter dienen te beginnen:
    - Naam
    - Straatnaam, Plaatsnaam, letters van de postcode
    - Iedereen 1e letter van een zin
    Let op: de juiste schrijfwijze van een maand is zonder hoofdletter.
     
  10. 10. Te weinig kaartjes bestellen

    Als je van de geboortekaartjes exact het juiste aantal hebt besteld en er toch nog achter komt dat je iemand bent vergeten is dat natuurlijk niet fijn.
    Wij adviseren je om altijd 5 - 10 % extra kaartjes te bestellen. Je kunt uiteraard geboortekaartjes achteraf bijbestellen, maar dan zit je wel vast aan een minimum aantal en daarnaast betaal je ook meer per geboortekaartje bij een nabestelling in verband met staffelkorting bij grotere aantallen.
     

Populaire Geboortekaartjes

Sorteer Nieuw Populair Bestverkocht Aanbevolen
FOLIEDRUK
STANS
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
MET ECHT STRIKJE
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
RONDE HOEKEN
FOLIEDRUK
MET ECHT STRIKJE
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
RONDE HOEKEN
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
Filters
Wis alle filters