Trouwkaarten Tips

MyCards.nl helpt je graag om te zorgen dat jullie trouwkaart helemaal is zoals die moet zijn. Daarom hebben tips en trucs voor je op een rijtje gezet.

Lees het rustig door en doe je voordeel ermee. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

10 tips voor het bestellen van trouwkaarten

Het kiezen van de trouwkaart en alles eromheen is een aardige klus. Welke stijl moet de trouwkaart zijn, welke papiersoort wil je hebben, welke tekst vind je mooi, hoe ga je ze verzenden? Dan hebben we het nog niet over de locaties en de tijden van trouwdag.

Met deze 10 handige tips helpen we je op weg om de perfecte trouwkaart te bestellen.

 1. 1. Begin op tijd met oriënteren:

  Als jullie gaan trouwen dan hebben jullei veel dingen om over na te denken, zo ook over de trouwkaart. Begin dus op tijd met het oriënteren om erachter te komen wat jullie wel of niet mooi vinden, daarnaast hebben jullie dan de tijd om proefdrukken te bestellen om de trouwkaarten om deze thuis in het echt te beoordelen en een keuze te maken. Het is niet gek om al 8 tot 6 maanden maanden voor de trouwdag hiermee te starten.
  Heb je nog geen keuze gemaakt? Bekijk al onze soorten en stijlen trouwkaarten
   
 2. 2. Maak een account aan: 

  In een account kunnen jullie alle favoriete trouwkaarten opslaan waarna het eenvoudiger is om een keuze te maken welke kaart het moet worden.
  Ook kun je al meerdere versies aanmaken voor bijvoorbeeld de dag- en avondgasten.
  Als je een kaart aanpast kun je deze opslaan en vanaf elk apparaat met internettoegang op een ander moment weer verder bewerken.
   
 3. 3. Ontwerp je trouwkaart en maak deze persoonlijk:

  Jullie kunnen de trouwkaart extra persoonlijk maken door je eigen teksten, lettertypes en kleuren te kiezen. Een mooie foto van jullie samen maakt het natuurlijk extra persoonlijk.
   
 4. 4. Bestel een echte proefdruk van de trouwkaart:

  Jullie kunnen een echte proefdruk (of meerdere) van de trouwkaart bestellen in het formaat en papiersoort naar keuze. Zo kunnen jullie de kaart thuis beoordelen of deze thelemaal naar wens is. Bij bestelling van een proefdruk ontvangen jullie daarbij een setje met de verschillende papiersoorten voor de kaart en de mogelijke kleuren voor de envelop
   
 5. 5. Bestel sluitzegels:

  Om de verzending van je trouwkaart helemaal af te maken kun je kiezen om een mooie sluitzegel om de envelop te plakken. Dit met bijvoorbeeld een hartje of helemaal in de stijl van de gekozen trouwkaart. Bekijk hier onze sluitzegels
   
 6. 6. Maak onderscheid tussen de daggasten / receptiegasten / avondgasten.

  Wie nodig je uit voor welk deel van de trouwdag? Het is helemaal niet vreemd dat je bepaalde mensen wilt uitnodigen voor de ceremonie en enkele andere mensen bijvoorbeeld alleen op het avondfeest. De receptie is vaker een formeel deel van de trouwdag en het feest het informele deel met soms een andere sfeer. Je kunt dan ook meerdere soorten trouwkaarten laten drukken. Meer informatie hiervoor kun je hier vinden.

  Ook is het optie om een klein kaartje toe te voegen met daarom de uitnodiging voor een bepaald gedeelte.
   
 7. 7. Maak een adressenlijst of een adresboek aan als je kiest voor direct verzenden:

  Maak een lijst met adressen aan wie je de trouwkaart wilt sturen. Denk aan de directe familie, vrienden, kennissen, collega’s, de sportvereniging(en) en ook aan de buren in de straat.
  Denk hierbij ook aan eventuele verschillende lijsten voor daggasten en avondgasten.
  Wil je de trouwkaarten niet zelf verzenden, dan kunnen wij dat voor je doen. Wij steken de trouwkaart in de envelop (naar keuze), printen en plakken een adreslabel, plakken een trouw-postzegel en bieden het aan bij de PostNL. Lees hier meer over deze dienst.
  Uiteraard hebben wij dan wel de adressen nodig, deze kun je avast invullen of uploaden in je online adresboek.
   
 8. 8. Bestel de trouwkaarten op tijd:

  Trouwkaarten verstuur je ongeveer 6 tot 8 weken voor de trouwdag. Zo hebben jullie gasten voldoende tijd om te regelen dat ze op jullie trouwdag aanwezig kunnen zijn en kunnen ze de datum in de agenda reserveren. 

  Eventueel stuur je al een jaar van tevoren een save the date kaart. Dit als het om een datum in de vakantie gehad of bijvoorbeeld een bruiloft in het buitenland.
  Bij bestelling op werkdagen of zondag voor 18 uur als pakketpost zal je de trouwkaarten de volgende dag thuis ontvangen. Een uitzondering hierop zijn onze specials en kaartje met foliedruk, dat duurt een dag langer. 
   
 9. 9. Bestel direct het goede aantal trouwkaarten

  Bestel direct het goede aantal trouwkaarten en liever iets meer. Jullie zullen zeker niet de eerste zijn die later ontdekken dat iemand nog geen uitnodiging voor de trouwdag heeft ontvangen. Daarnaast komt een extra trouwkaart voor in het trouwboek altijd van pas.
  Bijbestellen kan altijd, dit vanaf 5 kaarten (10 voor specials en foliedruk).
   
 10. 9. Denk na over de extra's die je nodig hebt.

  Als je bruiloftsgasten van een lunch of diner gebruik maken, geeft het een extra verzorgde indruk om een mooie menukaarten op tafel te plaatsen, eventueel bijpassend bij de trouwkaart.

  Daarnaast is het leuk om je gasten te bedankt voor de aanwezigheid met een bedankkaartje met daarop een leuke boodschap of foto. 

 

Bekijk onze mooie trouwkaarten

 

10 tips voor het ontwerpen van de trouwkaart

Het ontwerpen van de trouwkaart zal je vast enkele vragen opleveren. Welke lettertypes en kleuren ga je gebruiken? Welke papiersoort en formaat ga je kiezen?

Met deze 10 handige tips helpen we je op weg om de mooiste trouwkaart te ontwerpen.

 1. 1. Teksten op de trouwkaarten

Zorg ervoor dat je alle benodigde teksten op de trouwkaart komen te staan (zie volgende tiplijst)

Plaats de tekst nooit te dicht op de randvan de kaart. Als je de tekstvakken gebruikt die we als voorbeeld op de kaart hebben staan, dan zit je altijd goed. Anders is er namelijk een risico dat er één of meerdere letters van het kaartje worden afgesneden. Als je een nieuw tekstvak toevoegd op de kaart dan kan je deze met behulp van pijltje verplaatsen en groter maken zodat er voldoende ruimte is voor de gewenste tekst.

 1. 2. Eigen foto gebruiken

Als je een foto hebt uitgekozen die je wilt gebruiken, dan kun je deze in de online kaartenmaker 'uploaden' om in de trouwkaart te gebruiken.
Twijfel je aan de kwaliteit van de foto? Stuur deze dan door naar klantenservice@mycards.nl en vraag of we de foto voor je kunnen controleren. 

 1. 3: Veiligheidsmarge / snijmarge

Om te voorkomen dat we bij het snijden van de geprinte trouwkaarten in wit onbedrukt papier snijden, hebben we bij alle kaartjes een veiligheidsmarge opgenomen.
Deze veiligheidsmarge wordt in onze 'Online Kaartenmaker' aangegeven met een stippellijn om alle buitenzijde van de kaart. Alles wat binnen het vak van de stippellijnen valt, zal zeker te zien zijn na het snijden van de kaarten. Alles wat buiten deze stippellijnen valt, kan weggesneden worden en dit kan bij elke bestelling anders zijn.

Vanwege het snijden van een kaart kan het zijn dat de uitlijning op het definitieve ontwerp anders is dan opgemaakt, we hanteren een marge van maximaal 4 mm. Houdt hier dus rekening mee bij het ontwerpen van je kaartjes.

 1. 4: De lezer is niet blind

Veel teksten worden met een te groot lettergrootte gedrukt. Dit vult de kaart wel, maar de lezer is niet blind. Laat je niet verleiden tot een te groot lettertype.
Bij het kiezen van een grotere of kleinere kaart zijn de verhoudingen anders. Dus twijfel je over het formaat kaartjes, vraag voor de zekerheid meerdere proefdrukken aan.

 1. 5: Gebruik verschillende lettertypes

Het is mooi om twee of meer verschillende lettertypes te gebruiken. Dit geeft een mooi effect.
Combineer bijvoorbeeld een sierlijke letter met een strakke letter.

Maak de teksten ook niet te klein, met dunne lettertypes in combinatie met foliedruk kan het zijn dat de lijntjes te klein zijn om de folie gedrukt te krijgen. Of kunnen letters in elkaar gaan overlopen.

 1. 6: Op zoek naar een goede tekst?

Ben jij op zoek naar een mooie tekst voor op de trouwkaart? Het schrijven van een leuke, hippe of duidelijke tekst is niet altijd heel makkelijk. Bezoek onze voorbeeldteksten pagina voor enige inspiratie; tekst trouwkaart

 1. 7: Pas op met het gebruik van kaders

Het gebruik van een kader / rand op een kaart geeft een erg leuk effect, maar met een kader is het mogelijk dat er door het snijden van de kaarten rondom verschillen ontstaan in de dikte van het kader.

Dit omdat de kaarten rondom voorzien moeten zijn van afloop of ‘bleed’ . Dit is in feite een ‘rand’ rondom de kaart. Deze worden namelijk op grote(re) drukvellen gedrukt of geprint en worden daarna schoon gesneden tot het gewenste formaat. Omdat er bij het schoon snijden rekening moet worden gehouden met een (fout)marge en de dikte van het snijmes waarmee wordt gesneden, wordt een extra marge aan het document toegevoegd van 3 tot 6 mm. Het kan dus zijn dat er enkele mm's naar links / rechts / boven / beneden gesneden wordt waardoor er verschillen ontstaan.

We kunnen dit helaas niet voorkomen vandaar onderstaande tips::
- gebruik bij langwerpige / kleine kaarten geen kaders in het ontwerp
- vermijd heel dunne kaders
- vermijd het gebruik van een witte of lichte achtergrond met een (dun) gekleurd kader

Wil je wel kaders gebruiken? Gebruik in je ontwerp dan:
- dikkere kaders: bv. in fotolijst stijl
- kaders met een onregelmatig ontwerp: rafelrand, verfkwast effect 

In verband met het snijden kunnen we iets verder naar links / rechts of boven / beneden snijden, waardoor het kan zijn dat je ontwerp niet helemaal uitgelijnd is zoals je het opgemaakt hebt. We hanteren hierin een marge van maximaal 4 mm.

 1. 8: De gewenste kleur

Kaarten die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen een beetje van elkaar verschillen. Een kleur kan beïnvloed worden door onder andere de luchtvochtigheid, de staat van de printmachine of een ander vel papier. Bestelde kaarten op verschillende momenten (en uiteraard op ander papier) kan een kleurverschil geven. Dit kunnen we helaas niet voorkomen en hierin houden we een bepaalde bandbreedte aan. Overweeg je naar aanleiding van een proefdruk een andere papiersoort, bestel dan voor de zekerheid nog een proefdruk. Zo weet je zeker dat het kaartje straks is zoals verwacht.

 1. 9: Papiersoorten

Elke papiersoort heeft zijn eigen eigenschap wat invloed zal hebben op bijvoorbeeld de kleur van je kaart. Bekijk de eigenschappen op onze papiersoorten pagina.

 1. 10: Zijn er kinderen?

Hebben jullie al kinderen? Dan moet je niet vergeten om deze in de trouwkaart te verwerken. Dit via een foto of wellicht een leuke tekst.
We hebben een speciale collectie leuke trouwkaarten voor als 'papa en mama gaan trouwen'.

 

Bekijk hier alle soorten en categorieën trouwkaarten.

 

10 punten checklist trouwkaart tekst 

Welke tekst moet er allemaal op de trouwkaart komen te staan? Bekijk deze 10 punten checklist, zodat je zeker weet dat alle informartie op de kaart zal staan.


Minimale teksten voor op de trouwkaart:

 1. 1. Namen:

  Uiteraard moeten jullie namen op de trouwkaart komen te staan.
  Het is goed om na te denken of je alleen de voornaam / roepnaam van jullie beiden vermelden en / of eventuele vervolg namen. Vergeet niet de achternaam!
   
 2. 2. De aankondiging:

  Aan de meeste trouwkaarten is al te zien dat het om een trouwkaart gaat. Dit door de afbeelding van bijvoorbeeld een bruidspaar of trouwringen. 
  Maar dan nog is het goed om een duidelijke aankondiging te schrijven. Bijvoorbeeld:
  - Yes we do
  - Naam & Naam gaan trouwen
  - Wij gaan trouwen!
  - Mr & Mrs to be
  - Ja! Wij gaan trouwen
   
 3. 3. Wanneer gaan jullie trouwen:

  Uiteraard mag de trouwdatum niet ontbreken op de trouwkaart.
  Denk erover na hoe je de trouwdatum op de kaart zet? Ga je voor ‘14 juni 2024’? Of ‘14-06-2024’? Of, wat ook weleens voorbijkomt: ‘veertien juni tweeduizendvierentwintig’. 
   
 4. 4. De lokatie en aanvangstijd:

  Vermeld waar de trouwceremonie of het feest zal plaatsvinden en hoe laat de gasten daar welkom zijn. 
   
 5. 5. Contactgegevens:

  Mensen willen ook graag een felicitatie kaartje sturen: vermeld dus ook jullie adres, maar denk ook aan overige contactgegevens als een telefoonnummer of e-mailadres.


Optionele teksten voor op de trouwkaart:
 

 1. 6. Dresscode voor de bruiloft:

  Er kan een dresscode op de kaart vermeld worden. Dit is aan te adviseren als je graag wilt dat iedereen 'hetzelfde' gekleed is.
   
 2. 7. Route / parkeer beschrijving

  Het toevoegen van een routebeschrijving bij de trouwkaart was in het verleden gebruikelijk, maar nu zien we dit minder vaak omdat bijna iedereen tegenwoordig navigatie heeft. Het kan wel handig zijn om eventuele parkeertips te vermelden voor als je bruiloft op een drukke locatie plaats zal vinden.
   
 3. 8. RSVP

  Deze afkorting staat voor répondez s’il vous plaît' en betekent ‘antwoord alstublieft’. Je vraagt hiermee op een nette manier of jullie gasten willen laten weten of ze komen of niet.
  Dit kan via een RSVP kaartje of dat ze het aan de ceremoniemeester moeten doorgeven.
   
 4. 9. Cadeautip(s):

  Hebben jullie een cadeaulijst? Vermeld dit dan gerust om te voorkomen dat je allemaal dingen krijgt die jullie al hebben.
  De meeste gebruikte optie is om te vragen naar geld als cadeau, dit kan met de afbeelding van een envelopje op de kaart. De bruiloft is immers al duur genoeg.
   
 5. 10. Ceremoniemeester:

  Hebben jullie een ceremoniemeester gekozen? Dan vermeld van je van deze persoon de naam en de contactgegevens.
   
 6. 11. Een mooie tekst / songtekst:

  Plaats een mooie tekst / songtekst of gedicht op de trouwkaart die bij jullie past. Voor inspiratie kijk je hier: voorbeeldteksten trouwkaart

 

 

10 meest gemaakte fouten bij het bestellen van trouwkaarten

Oeps...een foutje op de trouwkaart. Uiteraard hopen we dat dit niet zal gebeuren. 
Mocht het gebeuren, dan 1 troost, het gebeurt vaker. We hebben de meest gemaakte foutjes opgesomd, neem ze goed door en voorkom dat dit bij jou zal gebeuren.

 1. 1. Vergeten van de achternamen.

  Remco en Bianca gaan trouwen. Maar welke Remco en Bianca?
  Veel mensen zullen het uiteraard al weten, maar de kans is dat er meer mensen zijn met dezelfde voornamen. Los dit op door de achternamen ook te vermelden.
   
 2. 2. Geen / juiste aanvangstijd.

  Het komt vaker voor dat men de aanvangstijd vergeet of verkeerd op de trouwkaart zet. Denk hierom, zeker als de tijden wel eens zijn aangepast is een vergissing zo gemaakt!
  Officieel schrijf je een tijd als 18.00 uur en dus niet met een : of zonder het woordje uur erachter.
   
 3. 3. Spelfout: Jawoord of ja-woord?

  Dit is de meest gemaakt spelfout op trouwkaarten. Schrijf ‘jawoord’ correct en dus niet ja-woord, maar aan elkaar vast.

  Tip: Je kunt er bij MyCards voor kiezen om je kaart te laten controleren op opmaak en spelfouten.
   
 4. 4. Spelfout: Toosten of toasten?

  Vaak is er een moment om te toosten (met 2 o's) op een bruiloft. Dit om samen een toost uit te brengen op het bruidspaar.
  Een veel gemaakte spelfout is dat men dit schrijft als toast of toasten. Dat is echter een cracker of geroosterd brood met iets lekkers erop.....

  Tip: Je kunt er bij MyCards voor kiezen om je kaart te laten controleren op opmaak en spelfouten.
   
 5. 5. Spelfout: Cadeautip of cadeau tip?

  De juiste spelwijze van cadeautip of kadotip is door het aan elkaar vast te schrijven. Het is één woord.
   
 6. 6. Vergeten om de kind(eren) te vermelden

  Eventuele kinderen horen uiteraard ook bij het gezin, vergeet ze niet te vermelden bij de afzenders op de trouwkaart. We hebben hiervoor ook een speciale collectie 'papa en mama gaan trouwen kaarten'.
   
 7. 7. Standaard tekst laten staan

  Op onze trouwkaarten staan voorbeeldteksten, fictieve namen en adressen. Dit kan op elke pagina.
  Vergeet niet om deze aan te passen bij je definitieve bestelling en kijk dus ook op de achterkant van de kaart.
   
 8. 8. Te lage kwaliteit foto gebruikt

  Een te lage kwaliteit foto kan ervoor zorgen dat deze erg pixelig zal worden. Ons advies, gebruik een foto met een minimale grootte van 1 MB (tot 4 MB) (300 dpi). Zorg dat het bestand ook niet te groot is, dan zal het bestand veel gecrompimeerd moeten worden wat de kwaliteit niet ten goede zal komen.
  Pas op met een (donkere) foto met schaduw. Vanwege papiereigenschappen kan het zijn dat de foto nog donkerder uitkomt.

  Herhaalde tip: bestel eerst een proefdruk om de kwaliteit thuis te beoordelen.
   
 9. 9. Hoofdlettergebruik

  Denk eraan dat de volgende zaken altijd met een hoofletter dienen te beginnen:
  - Namen
  - Straatnaam, Plaatsnaam en letters van de postcode
  - Iedereen 1e letter van een zin
  - De naam van een (feest)locatie

  Let op: de juiste schrijfwijze van een maand is zonder hoofdletter.
   
 10. 10. Te weinig kaartjes bestellen

  Als je van de trouwkaarten exact het juiste aantal hebt besteld en er toch nog achter komt dat je iemand bent vergeten uit te nodigen, dan is dat natuurlijk niet fijn.
  Wij adviseren je om altijd 5 - 10 % extra kaarten te bestellen. Je kunt uiteraard trouwkaarten achteraf bijbestellen, maar dan zit je wel vast aan een minimum (10 of 20 stuks) aantal en daarnaast betaal je ook meer per kaart bij een nabestelling in verband met onze staffelkorting bij grotere aantallen.
   

 

Alle soorten trouwkaarten

Er zijn heel veel verschillende soorten stijlen trouwkaarten, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Kies hier een soort trouwkaart of een stijl of ga naar alle trouwkaarten om jullie trouwkaart te vinden.

Op zoek naar een specifieke stijl trouwkaart? Hieronder vind je al onze pagina's met stijlen en thema's. Van trouwkaarten met goudfolie tot grappige trouwkaarten en klassieke trouwkaarten. Heb je ook onze pagina met populaire trouwkaarten gezien?

 

 

Extra producten voor de bruiloft.

Jullie trouwdag / feest is extra verzorgd en compleet als je zorgt voor een mooie aankleding van je trouwdag. Denk hierbij aan een mooi welkomstbord of een gastenboek in de stijl van jullie trouwkaart.

 

Bekijk hier de populairste trouwkaarten van het jaar.

Sorteer Nieuw Populair Bestverkocht Aanbevolen
RONDE HOEKEN
KALKPAPIER
FOLIEDRUK
LUXE VORM
RONDE HOEKEN
RONDE HOEKEN
RONDE HOEKEN
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
OVALE VORM
FOLIEDRUK
FOLIEDRUK
Filters
Wis alle filters